ULTIMA ORĂ | Curtea de Apel București suspendă pedeapsa de 7 ani primită de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Dosarul a fost trimis spre rejudecare

ULTIMA ORĂ | Curtea de Apel București suspendă pedeapsa de 7 ani primită de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Dosarul a fost trimis spre rejudecare
Publicat: 26/05/2023, 12:06
Actualizat: 26/05/2023, 12:45

Judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) au decis să suspende pedeapsa de 7 ani de închisoare pe care a primit-o omul de afaceri Gabriel ”Puiu” Popoviciu în celebrul dosar ”Băneasa”, iar dosarul – trimis spre rejudecare – se va relua de la zero.

Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în data de 2 august a anului 2017, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Ferma Băneasa”. Omul de afaceri a părăsit România și a ajuns în Marea Britanie. În același dosar, alți cinci inculpați au primit pedepse între 2 și 6 ani, iar alți cinci au scăpat de condamnări pentru că răspunderea pentru faptele de care au fost acuzați s-au prescris.

Gabriel Popoviciu a fost dat în urmărire internațională în data de 3 august. Ulterior, omul de afaceri s-a prezentat la Poliția din Londra, fiind eliberat în aceeași zi, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de lire sterline. El a primit un mandat de supraveghere de 30 de zile, fiind obligat să poarte brățară electronică și să se prezinte, trei zile pe săptămână, la o secție de poliție din Londra.

”Suspendă executarea sentinţei penale”

Decizia de suspendare a pedepsei a fost luată vineri, 26 mai 2023, de Curtea de Apel București. Instanța a admis, în principiu, cererea de revizuire formulată de Gabriel ”Puiu” Popoviciu împotriva sentinței CAB din 2016, rămasă definitivă la Înalta Curte în anul 2017. Astfel, a fost dispusă rejudecarea cauzei în fond.

În același timp, CAB a hotărât suspendarea executării sentinței prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu fusese condamnat, deci suspendarea executării pedepsei.

”Tip solutie: Soluţionare. Soluția pe scurt: Înch/F-În baza art.459 alin.7 Cod proc. pen. coroborat cu art.453 alin.1 lit. a C. proc. pen. admite în principiu cererea de revizuire formulată de petentul-condamnat POPOVICIU GABRIEL AUREL împotriva s.p. nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Dispune rejudecarea cauzei în fond şi în baza art. 43 alin.1 rap. art 26 C. proc. pen. trimite cauza la completul C4 Fond al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti în vederea discutării reunirii laturii penale cu latura civilă a dosarului 46/1/2020 cu termen la 30.06.2023.

În baza art.460 alin.1 C.proc.pen. suspendă executarea sentinţei penale nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d. p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Definitivă în privinţa admiterii în principiu. Cu contestatie în 48 de ore de la comunicare în privinţa suspendării executării hotărârii supuse revizuirii. Pronuntata în şedinţă publică, azi, 26.05.2023. Document: Încheiere finală (dezinvestire)”, au decis judecătorii Curții de Apel București.

În luna iunie a anului 2021, un complet al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins cererea de extrădare

În luna iunie a anului 2021, un complet al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins cererea de extrădare în România a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, iar Gândul a prezentat, în premieră, decizia luată de judecătorul Timothy Holroyde, prezentând și fragmente din motivarea care a fundamentat hotărârea informații detaliate AICI.

Surse judiciare au spus pentru Gândul că instanța britanică a apreciat faptul că ”este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte”.

Probele demonstrează că apelantul (n.r. – Puiu Popoviciu) a suferit (n.r. – în România) un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecințele pentru echitatea procesului”se menționează în motivarea deciziei pronunțate de completul de la Înalta Curte de Justiție, Curtea Reginei (High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court), cea mai mare dintre cele trei secții ale acestei instanțe.

Judecătorii au considerat că ”există temeiuri serioase pentru a crede că apelantul a fost condamnat de către un judecător (n.red. – Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, fost magistrat la Curtea de Apel București, pensionat) care nu putea fi imparțial și care, pe cale de consecință, nu ar fi trebuit să judece cazul și, în acest fel, apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art. 6.”


Citește și:

Ciprian Ciucu demontează încă o informație falsă a lui Nicușor Dan: ”Nu poate stabili o comunicare normală cu mine!”

EXCLUSIV | Plângere penală la DNA pe numele lui Nicușor Dan. Edilul Capitalei, acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență

EXCLUSIV | Nicușor Dan, o nouă ”victorie” care nu există. Avocat: ”O interpretare fără nicio bază legală, administrația nu se face după chef”

EXCLUSIV VIDEO| ”Război” lângă Paradisul Verde. Cristian Țânțăreanu, acuzat de șantaj: ”Profită și face tot ce vrea”/ Cum reacționează omul de afaceri

EXCLUSIV | Criminalul care ucidea boschetari cu pietre tânjește după libertate, dar rămâne în penitenciar

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani...
De ce alege o româncă din Germania să se întoarcă înapoi în țară: „Am ajuns...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Lege pentru șoferii din România. PROPRIETARII de mașini trebuie să se prezinte la RAR
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Cum s-au răspândit gândacii „de bucătărie” în toată lumea?
×